Ahli Pembantu Makmal

Wednesday, May 9, 2012

Tip memilih photographer

ok disebabkan musim kahwin da nak tiba x smp sebulan lg
saja je nak kongsi tip memilih photographer
rasa nye ramai yang da tahu tapi bagi yg blur2 tu mcm kta nih
mmg wajib la teliti betol2 tips nih
so bg sapa yg da booking ke yg pro ke blh la kongsi2 ye

1) sila cari bebrapa photogrpher pas tu korang tengok hasil dowg sbb setipa org cara dowag xsama
(kalo sy,sy suka yang pandai cri port n angel pic yg menarik u olls???)

2) kompem betol2 ngn photographer kowg hired 2 adakah dia akan dtg..jgn nnt dia x dtg dia upah lak owg lain..peh memang menyaesal la sbb pic yg dia ambl x sma ngn owg lain ambil..(pisst tapi kalo lebih cantik untung laaa)

3) so anda boleh cerewe dlm pilihan anda.tapi agak2 la kn jgn smp photographer anda 2 menyampah lak kn.jgn demand sgt nak murah je tapi nk gambr cantik mcm yg mahal puluh2 riban.Harga yang mahal pun sebenarnya tak jamin korang akan dapat fotografer yg hebat. Sebab skang nie, ramai fotografer yang berkaliber (khususnya di dalam Internet) menawarkan harga yang murah untuk pakej fotografi mereka. Yang pentingnya, tengok pada hasil karya mereka dan sesuaikan dengan bajet you all, ok.

4) Seboleh-bolehnya kalu nak gambar yang elok, kita cari la cameraman yang professional di dalam bidangnya, dan bukan yang amatur. Bukan nak kata amatur tak reti tangkap gambar, cuma takut nanti kita tak puas ati plak dengan end resultnya. Satu lagi maksud professional nie ialah  mereka yg dah ada pentauliahan atau ‘credential’ untuk buat keje amik gambar nie, samada secara fulltime ataupun partime. Yang pastinya, cameraman professional sah2 pandai ambik gambar yang cantik. Dah la bayar mahal2… mesti la nak yang the best, kan?


5) Portfolio nie mengandungi banyak hasil2 karya agung yakni gambar2 majlis kawin yang telah diorang tangkap :-) Dari pemerhatian gambar2 tu, kita bleh lihat kualiti si jurugambar nie. Bagus ke tidak. Dalam dunia Internet skang nie, dah ramai wedding cameraman yang postkan gambar-gambar yang telah mereka amik di majlis2 kawin di dalam blog mereka. So, lagi senang kalu you all nak pilih yang mana satu berkenan di hati, kan?

6) Cameraman jenis nie pandai beri arahan semasa sesi ambik gambar. Dia akan bagi direction pada pengantin camna nak posing…Yelah, pengantin pun bukanlah model kan, tak reti nak posing2 maut…:-) Lebih2 lagi la pada hari yang penuh debaran tue, lagi la mereka cuak… Satu lagi, sudah pastinya cameraman jenis nie jugak pandai bergaul dengan orang ramai, tak kira la orang kampung ke orang bandar. Ini sudah gerenti akan memudahkan lagi urusan mengambil gambar kawin di sesebuah majlis perkahwinan itu…


7) Kengkadang tu, macam2 bende boleh terjadi di sesebuah majlis perkahwinan. Mungkin pengantin lelaki yang ditunggu2 lambat muncul. Mungkin gak pengantin pompuan ada 4/5 persalinan yang nak dipakai, dan semuanya akan memakan masa yang lama. Kalau dapat cameraman yang tak tahan sabar, mungkin gak dia akan cabut lari sebelum sempat ‘menangkap’ detik bersejarah anda. So, cari la orang yang buleh sabar dengan karenah korang, yer…

8) Harga yang mahal pun sebenarnya tak jamin korang akan dapat fotografer yg hebat. Sebab skang nie, ramai fotografer yang berkaliber (khususnya di dalam Internet) menawarkan harga yang murah untuk pakej fotografi mereka. Yang pentingnya, tengok pada hasil karya mereka dan sesuaikan dengan bajet you all, ok.
credit : acai jawe

1 comments:

My Life's Journey said...

mat pagi cayang ..apa yang dear cakap tu sangat2 umi sokong .. betul2 ..kite kena pilih op yang sesuai mengikut kehendak kita ..barulah pada hari bahgia ..kita turut merasa bahgia ..(^_^)

Post a Comment